Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (на

...
Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (на
Коментари Харесай

Обясниха високите цени на горивата в България

 Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (на дребните бензиностанции) отчита, че огромните бензиностанции не престават да поддържат високи цени на горивата. Стойността на петрола на международните пазари се задържа постоянна и няма огромни аномалии.

Поевтиняването през последните два месеца към момента не е отразено у нас от огромните вериги, съобщи Симо Симов, зам.-председател на организацията. За съпоставяне дребните бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино, което е с над 20 ст. за литър. Според Симов огромните вериги към момента не са реагирали и поддържат по-високи стойности. В данъчните хранилища също няма смяна в цените и там не са повишавани. " Ситуацията демонстрира, че измененията в Закона за горивата работят и основават добра конкуренция сред играчите.

Поправките в него демонстрират, че дребните бензиностанции оцеляха, основават по-голяма конкуренция и се резервира пазарният механизъм в бранша “, разяснява Симо Симов. До Нова година не се чака повишаване на горивата. Пазарът ще остане постоянен, което е добре за стопанската система и селското стопанство, акцентира той. Причината е, че международното търсене е доста едва, тъй като в интервала април-май огромните потребители се запасиха с големи количества нефт.

Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и страните са запасени, изясни Симов. Същевременно потреблението на горива в международен мащаб не се повишава. Най-големите консуматори са превозът и туризмът, които са най-засегнати от рецесията и работят извънредно лимитирано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР